Muhalefet seçim yasası şokunda! Artık seçim sonrasına yatırım yapıyorlar...

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Zeki Geçkil, hazırlanan seçim yasa tasarısını değerlendirirken şu ifadeleri kullanmıştı:

"Size bir şey diyeyim mi? Açıklanan seçim yasa tasarısını hazırlayabilecek bir dehâ ne AKP'de, ne MHP'de ne de Külliye'de   var. Bu harika Millî Görüş derin devletinin eseridir. Muhteşem sonuçlara yol açacak."
(GEÇKİL)

Muhalefet partileri yeni yeni fark etmeye başladı mevzuyu...

Ve artık 2023'ten ümitlerini kesmiş vaziyetteler. Yaptıkları açıklamalarla artık seçimi kazanabileceklerine dair açıklamalar yapmıyorlar. Seçim sonuçlarına itiraz etmek için kendilerine yol açıyorlar. 

CHP, HDP ve İYİ Parti seçim sonuçlarının meşruiyetine, usulsüzlükler olacağına vurgu yaparak 2023'te itiraz edebilmek için kendilerine yol hazırlıyorlar.

Dünya'dan Canan Sakarya'nın haberine göre; CHP, HDP ve İYİ Parti Meclis Anayasa Komisyonunda kabul edilen, seçim kanunu değişiklik teklifine ilişkin yazdıkları muhalefet şerhinde il ve ilçe seçim kurullarında yapılan değişikliğiyle ilgili satır başlarıyla şu değerlendirmeyi yaptılar.

CHP: DARBE DÖNEMİNDE BİLE...

"298 sayılı Kanun 1961 tarihinden bu yana, tam 61 yıldır uygulanmakta ve bu Kanun’un bel kemiğini seçim kurullarının yapısı oluşturmaktadır. 61 yıldır bu kanunda hiçbir iktidar, darbeciler dahi seçim kurullarının oluşumu açısından bir değişiklik gerçekleştirmemiştir. Halihazırda önerilen değişiklik ise, nesnel ölçüt olarak kıdem esasından vazgeçerek, 1. sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura ile belirleme modeline başvurmaktadır. Bunun sonucu olarak ise, seçim kurulu başkanlarının iki yılda bir, daha önce seçim kurulu başkanlığı deneyimi olmayan kişilerden oluşması muhtemel hale gelmektedir. Kıdem ilkesinin terk edilmesi, haklı bir gerekçeye dayanmamaktadır. ‘Seçim kurullarının oluşumuna ilişkin yerleşik kuralların değiştirilmesi’ önerisinin gerçek anlamda herhangi bir gerekçe gösterilmeden sunulması, teklifin iyi niyetten uzak ve hukuki hiçbir açıklaması bulunmayan bir öneri olduğunu ortaya koymaktadır. Kıdem esasını terk etmek için hiçbir meşru, haklı ve nesnel neden ve amaç bulunmamaktadır."

İYİ PARTİ: BU TEKLİFİN...

"Buradaki amaç, İstanbul Belediye seçimlerinde olduğu gibi bir sandığa atılmış dört oydan üçünü geçerli, birini geçersiz sayabilen mantığı iş başına getirmektir. Bu teklifin parti yöneticilerinin hakimliğe devşirildiği Ak Parti hükümetleri döneminde, bir başka yargı erki olan Seçim Kurullarının siyasallaştırılması arzusuyla hazırlandığı kamuoyunun malumudur. Hâlen görevde olan seçim kurulları mevcut yasaya göre ocak ayının son haftasında, yani yaklaşık 50 gün kadar önce oluşturulmuştur. Henüz yasa çıkmadan o yasayı uygulayacak hakimlerin zan altında bırakılmaması amacıyla mevcut uygulamanın devamının sağlanmalıdır."

HDP: YENİ USULSÜZLÜKLERE KAPI ARALAYACAK

"Her seçim döneminde yurttaşların en büyük kaygısı adil bir seçim süreci ve seçim güvenliği meselesi olagelmiştir. Teklifle hakimlerin görevden alınarak yerlerine usulü dahi tarif edilmemiş, gizemli bir kura yönteminin öngörülmesi, yürütmenin yargıyı kendisine daha fazla bağımlı kılma hamlesi olduğu kadar, seçim güvenliğini daha da tartışmalı hale getirecek yeni usulsüzlüklere kapı aralayacak niteliktedir. Anayasa’nın 139’uncu hükmüne göre; “Hakimler ve savcılar azlolunamaz…” Yapılan mevzuat değişikliği anayasaya aykırılık barındırmaktadır. Bu madde yasalaştığı vakit, 2022 yılı Ocak ayında belirlenen il/ilçe seçim kurulu başkanları ve seçim kurulu üyeleri, yemin ederek görevlerine başlayan ve mevcut yasaya göre, 2024 Ocak ayına kadar görevde kalacak olan hakimlerin 3 ay içerisinde görevden alınacağı ve teklifte belirtilen yeni usule göre yeniden belirleneceği öngörülmektedir."

El-Aziz - Odatv - O.G.

- El-Aziz Gazetesi, Gündem bölümünde yayınlandı
https://el-aziz.com/haber/9809995/muhalefet-secim-yasasi-sokunda-artik-secim-sonrasina-yatirim-yapiyorlar