Türkiye ulusal siber güvenlik ekosisteminin oluşmasına öncülük edecek

Pandemi koşullarında yaşamın her alanında baş döndürücü hızla yaşanan dijitalleşme, siber güvenlik endişelerini ve rekor düzeye ulaşan siber saldırıları da beraberinde getirdi. Siber saldırıların artışına paralel olarak tüm dünyada siber güvenlik yatırımları da artmaya devam ediyor. Milli siber güvenlik yatırımlarına sahip olmak ise ülkeler için stratejik önem sahip. WatchGuard Tehdit Merkezi’nce hazırlanan rapora göre, Ocak-Haziran 2021’de Türkiye’de her dakika 1 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Dünya üzerinde ise her 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor.

Şirketler ve hükümetler için milyon dolarlık riskleri barındıran sektör, yatırım fırsatları da sunuyor. Türkiye’nin Teknopark İstanbul’da açtığı siber güvenlik kuluçka merkezi ulusal siber güvenlik ekosisteminin oluşmasına öncülük edecek.

2025’TE SİBER SUÇLARIN MALİYETİ 10,5 TRİLYON DOLAR

Özellikle pandemi döneminde bireylere, şirketlere ve ülkelere yönelik siber güvenlik tehditleri katlanarak artıyor ve maddi açıdan önemli zararları beraberinde getiriyor. Mordor Intelligence’ın Siber Güvenlik Piyasası raporuna göre siber suçlar dünyaya her yıl yaklaşık 600 milyar dolara mal oluyor ki bu da küresel GSYİH’nın yaklaşık %0,8’ine denk geliyor. ABD merkezli siber güvenlik kuruluşu Cybersecurity Venitures’a göre ise siber saldırıların, 2015’teki 3 trilyon dolar düzeyinden 2025’de 10,5 trilyon dolara ulaşılacağı öngörülüyor.

SİBER YATIRIMLAR ARTIYOR

Bu tabloda dijital dünyanın içinde şirketler, kurumlar ve hükümetler bir taraftan hızla dijitalleşme süreçlerini tamamlamaya çalışırken bir taraftan da saldırılara karşı korunaklı hale gelmelerini sağlayacak yeterli düzeyde siber güvenlik yatırımlarını gerçekleştirmeye çalışıyor. Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, siber güvenlik suçlarının artması ve bu suçların bertaraf edilmesine yönelik düzenlemelerin, siber güvenlik pazarının her geçen gün büyümesini sağladığına dikkat çekti. Mordor Intelligence’ın aynı raporuna göre 2020’de 156,24 milyar dolar değerinde olan siber güvenlik pazarının, 2026 yılına kadar 352 milyar doları aşması bekleniyor.

MİLLİ YATIRIMLAR STRATEJİK ÖNEME SAHİP

ABD, İsrail, İngiltere, Rusya siber güvenlik alanında en fazla yatırım yapan ülkeler. Siber güvenlik konusunda ileri teknolojilere ve insan kaynağına sahip olmak artık ülkelerin rekabet ettikleri bir alan haline geldi. Bilal Topçu, Türkiye’de de siber güvenliğin savunma sanayii alanının kritik bir başlığı olarak ele alındığına dikkat çekiyor.

MİLLİ SİBER GÜVENLİK EKOSİSTEMİ İÇİN İLK ADIM

Türkiye’de, kamu, özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin artırılması suretiyle ulusal siber güvenlik ekosisteminin oluşturulması için Teknopark İstanbul’da, Türkiye’nin ilk ve tek siber güvenlik kuluçka merkezi kurulduğunu belirten Topçu “10 bin metrekarelik yeni kuluçka merkezimizde bir katımızı siber güvenlik alanında geliştirme yapacak yerli siber güvenlik girişimcilerine tahsis ediyoruz. 2021 yılının sonuna kadar bu merkezde 45 siber güvenlik girişimcisi ağırlayıp onların ülkemizin siber güvenlik alanındaki milli teknoloji hamlesine katkı sağlamalarını destekleyeceğiz” dedi.

UZMAN AÇIĞI BÜYÜYOR

Yeni yatırımlarla siber güvenlik sektörü her geçen gün büyümeye devam ederken sektörde uzman açığı da büyüyor. Topçu, dünya çapında şu anda 3,1 milyonluk siber güvenlik uzman açığı bulunduğunu belirtti. Siber güvenlik iş gücündeki küresel boşluk, bölgelere göre değişkenlik gösteriyor. Topçu, dünya genelinde uzman açığının Kuzey Amerika’da %12, Latin Amerika’da% 17, Avrupa’da %5, Asya Pasifik ülkelerinde ise %66 olduğunu ifade etti. Siber güvenlik uzmanlığı gelecekte en çok talep görecek meslekler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

- El-Aziz Gazetesi, Yaşam bölümünde yayınlandı
https://el-aziz.com/haber/8039700/turkiye-ulusal-siber-guvenlik-ekosisteminin-olusmasina-onculuk-edecek