ABD’den Türkiye’ye takas teşekkürü

Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Jake Sullivan, “Trevor Reed’i karşılarken Türkiye’ye onun eve güvenli dönüşünü sağlamakta üstlendiği rol için müteşekkiriz. Türk ortaklarımızın bu önemli konudaki yardımını takdir ediyoruz” ifadesini kullandı.

Yaklaşık üç yıldır Rusya’da hapiste olan eski deniz piyadesi Trevor Reed ve Connecticut’ta uyuşturucu kaçakçılığı suçundan aldığı 20 yıl hapis cezasını çeken Rus pilot Konstantin Yaroşenko, iki ülke arasındaki anlaşma kapsamında Türkiye’de takas edildi.

"Filmlerdeki gibiydi"

Trevor Reed’in babası Joey Reed CNN’e yaptığı açıklamada takasın Türkiye’de gerçekleştiğini söyledi, “Amerikan uçağı Rus uçağının yanına yanaştı. Mahkumları eş zamanlı olarak filmlerdeki gibi değiş tokuş ettiler” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Reed’in serbest kalmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken Rusya’da casusluk suçlamasıyla tutuklu bir diğer Amerikalı deniz piyadesi Paul Whelan’ın da bırakılması için çabalarının sürdüğünü belirttiler.

ABD’nin Teksas eyaleti doğumlu 30 yaşındaki Reed, Moskova’da içkili halde iki polis memuruna saldırarak hayatlarını tehlikeye atmak suçlamasıyla 2019 yılından bu yana tutuklu bulunuyordu. Washington yönetimi suçlamayı “saçma bir oyun” olarak nitelendirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden haberi Reed’in ailesiyle paylaştığını açıkladı. Biden, takas konusunda Rusya’yla yürütülen müzakerelerin ayrıntılarını paylaşmadı.

Reed ailesi de yaptıkları yazılı açıklamada, Başkan Biden’a ve aracı olan herkese teşekkür ederek, “985 gündür bir kabusun içinde yaşıyorduk. Başkan bu yaptığıyla Trevor’ın hayatını kurtarmış olabilir’’ dedi.

Takas karşılığında 2010 yılında ABD’ye kokain sokmak suçlamasıyla tutuklanan Rus pilot Yaroşenko da Rusya’ya iade edildi. Yaroşenko 2010 yılında ABD Özel Kuvvetleri’nce Batı Afrika ülkesi Liberya’da gözaltına alınmıştı.

Rusya, Yaroşenko’nun takas edilmesiyle ilgili ilk önerisini ABD’ye 2019 yılının Temmuz ayında yapmıştı.

"Paul Whelan için de girişimler sürecek"

ABD Başkanı Biden, casusluk suçlamasıyla Rusya’da tutuklu bulunan Paul Whelan’ın da ülkesine dönmesi için girişimlerini sürdüreceklerini söyledi.

Amerikalı kadın basketbol oyuncusu Brittney Griner de yaklaşık 2 aydır Rusya’da tutuklu bulunuyor.

Griner de havalimanında çantasında uyuşturucu madde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Griner, suçlu bulunması durumunda 10 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

- El-Aziz Gazetesi, Dünya bölümünde yayınlandı
https://el-aziz.com/haber/10075270/abdden-turkiyeye-takas-tesekkuru